Estetik Uygulamalar - Saç Ekimi
Saç Ekimi Nedir? Nasıl Yapılır? Fiyatları Ne Kadardır?
Saç ekimi nedir?Saç ekimi, kişinin dökülen saç alanlarına kafasının veya vücudunun başka yerlerinden alınan kıl köklerinin nakledilmesi işlemidir. Saç kaybı ve seyrelmelerinin tedavisi için uygulanan bir operasyondur.
Saç ekimi kimlere yapılabilir?Saç ekimi saç seyrelmesi ve dökülmesi olan herkese yapılabilir. Her yaş grubunda uygulanabilmektedir. Burada önemli olan nokta kişinin saç dökülmesinin kafa derisinde bir hastalığa bağlı olmaması ve nakil edilebilecek kadar sağlıklı kıl köklerine sahip olmasıdır. Saç dökülmesi saçlı derideki bir hastalığa bağlı ise, örneğin Alopesia arreata, saçlı deri mantarı gibi bir hastalık mevcutsa, saç ekimi yapılması uygun değildir.
Ekilecek saç kökleri nerelerden alınır?Saç ekimi için en uygun verici alan yine saçlı deridir. Başımızın arka kısmında yer alan kıl kökleri doğduğumuz andan itibaren mevcuttur ve yaşamımızın sonuna kadar canlı kalırlar. Bu dökülmeyen kıl köklerinin bir kısmı alınarak dökülen saçlı deri alanlarına nakledilerek saç ekimi yapılır Bazı kişilerde sakaldan, ön gövdeden veya vücudun farklı alanlarından kıl kökü alınabilmektedir ancak bunların tutma oranı saçtan alınanlara göre daha düşüktür.
Saç ekim teknikleri nelerdir?- FUT (Follicular Unit Transfer) tekniğinde enseden ince bir şerit halinde saçlı deri alınarak içindeki kıl kökleri çıkarılır ve ekilecek alana nakil edilir. Bu yöntem ensede deri alınan kısımda çizgi şeklinde bir iz kalmasına neden olduğu için çok uygulanmamaktadır.
- FUE (Follicular Unit Extraction) tekniğinde saç kökleri ince uçlu bir cihaz yardımıyla teker teker çıkarılır. Bu yöntemin en büyük avantajı ense bölgesinde hiç iz bırakmamasıdır.
- Robotik Saç Ekimi tekniğinde kıl kökleri özel tasarlanmış robotik cihaz yardımıyla alınmaktadır. Saç köklerini daha az kayıpla almayı amaçlayan bir cihazdır. Ekim işlemi yine klasik yöntemlere yapılmaktadır. Deneyimli ellere göre henüz bir üstünlüğü yoktur.
- DHI tekniği alınan kıl köklerinin özel kalem benzeri cihazlarla ekildiği yöntemdir. Ekim alanında kanal açma gerekliliğini ortadan kaldırdığı için daha kullanışlı ve işlem süresini kısaltan bir yöntemdir.
Kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsanız bunu doktorunuza danışarak en 7-10 gün önce bırakmanız gerekir.
Bazı ilaçların ve vitaminlerin kan sulandırıcı etkileri vardır ve ameliyat esnasında ve iyileşme döneminde kanamaları arttırabilir. Kullandığınız ilaçları, besin takviyelerini, zayıflama çaylarını doktorunuza bildirmeniz son derece önemlidir.
Herhangi bir maddeye veya ilaca allerjiniz varsa mutlaka doktorunuza bilgi veriniz Sigara kullanan hastaların ameliyattan en az 3 hafta önce sigarayı bırakmalarını öneriyoruz Operasyondan bir hafta öncesine kadar alkol kullanılmamalıdır.
Operasyona gelmeden önce hafif bir şeyler yemeniz faydanıza olacaktır Operasyona gelirken takı takmayın ve oje sürmeyin, değerli eşyalarınızı lütfen yanınızda getirmeyin Operasyona gelirken saçlar yıkanmış olmalıdır. Jöle, köpük veya herhangi bir bakım ürünü sürülmemiş olmalıdır.
Saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?İşlemden sonra birkaç gün yüzünüzde ve boynunuzda şişlikler olacaktır. Bunlar birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçeceği için endişe etmenize gerek yoktur.
Ekim yapılan alanı sürtünme ve darbelerden korumanız gereklidir Gece yatarken sırtüstü yatmanız gereklidir. Yan veya yüzüstü konumda yatmanız ekim alanınıza zarar verebilir İlk yıkamanız bizim tarafımızdan yapılacaktır ve bu yıkama esnasında size nasıl yıkama yapılması gerektiği öğretilecektir
İşlemden sonra kullanmanız gerek ilaçlar vardır. Bunlar hakkında detaylı olarak bilgilendirme yapılacaktır İşlemden 2 hafta sonrasına kadar spor aktiviteleri yapılmamalı, hamam sauna kullanılmamalı ve kuaför işlemleri uygulanmamalıdır
Operasyondan sonra 10 gün süresince kan sulandırıcı ilaçlar ve bitkisel takviyeleri kullanmamanız gereklidir Sigara yara iyileşmesini bozar ve ekilen köklerin ölmesine sebep olur. Bu nedenle mümkün olduğunca sigara içilmemelidir İşlemden sonra 15 gün boyunca alkol alınmamalıdır Saç köklerinin alındığı bölgelerde iyileşme sürecinde küçük kızarıklıklar ve sivilceler olabilir. Size verilen ilaçları düzgün kullandığınızda ve yıkama işlemini uygun şekilde yaptığınızda bunlar kendiliğinden geçecektir.
Saç ekim işlemi, ekilecek alanın büyüklüğüne bağlı olarak yaklaşık 4-8 saat sürmektedir. Önce kıl kökleri alınır. Arada mola verilerek kişi dinlendirilir. Sonrasında ekim işlemi yapılır. İşlem sonrasında pansumanları yapılarak operasyon bitirilir.
Saç ekimi yapıldıktan sonra saçların tam olarak çıkması yaklaşık 1 yıl sürebilmektedir.
Daha önce saç ekimi yapılan kişilerde tekrar ekim yapılabilir ancak bunun için yeterli kıl köklerinin olup olmadığı değerlendirmemiz gereklidir.
Saç ekimi sonrası üçüncü ayda ekimin ardından dökülen saçlar çıkmaya başlar. Saçların belirgin şekilde görüldüğü dönem ise yaklaşık 6. aya denk gelir.